Aalst, Hendrik van

back

 

AALST, HENDRIK VAN

Onder martieners en bietsers, 1975 [sold-verkocht]

up------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------up

AALST, HENDRIK VAN

Onder martieners en bietsers. Een zwerversleven. Opnieuw bewerkt door J.J. Cramer met een voorwoord van S. Carmiggelt.
front1

De Arbeiderspers, Amsterdam. 1975. Eerste druk. Paperback (gebrocheerd, garenloos). Papieren band met een plastic laagje. 146 pp. 12½ x 20 x 2½ cm. 304 gr. Reeks Grote ABC nr. 262. Foto omslag Frans Verpoorten jr. Met verklarende woordenlijst van bargoense termen. ISBN-10 90 295 0012 3.

Van Aalst heeft 14 jaar als koopman in koperwerk langs de wegen gezworven en daarna nog een jaar of elf in een woonwagen. Met potlood maakte hij in al die jaren aantekeningen over zijn belevenissen in schoolschriftjes en tijdens een ziekte heeft hij deze in vier blocnotes samengevat.

'Dertig jaar uit mijn leven in volkslogementen en woonwagen.' Dat was de ondertitel bij de eerste uitgave van dit verslag van een zwerversleven. Het boek verscheen oorspronkelijk in 1946, maar er zijn aanwijzingen dat een deel van de oplage eerder op een of andere wijze gepubliceerd werd. Herman de man kende het manuscript en heeft er zelfs uit geput voor de karaktertekening van zwerversfiguren in zijn romans en verhalen. Onder martieners en bietsers was een titel met een geheime, ondergrondse reputatie maar een exemplaar was neregens meer te vinden. Tot J.J. Cramer ermee opdook, om met deze nieuwe uitgave een even aangrijpend als humoristisch stuk historische autobiografie aan onze literatuur toe te voegen.

Het boek geeft in uiteerst onopgesmukte, direct en waarachtig aandoende stijl het relaas van een leven in wat men gevoeglijk de sociale onderbuik van Nederland noemen kan, in het begin van de twintigste eeuw. Het geeft de geschiedenis van wie niet in de geschiedenisboekjes kwamen. Bij tienduizenden zwiervan ze nog rond, de loswerklui, de landlopers, de sociaal ontredderden, de huis- en thuislozen, de geestelijk en lichamelijk achteropkomenden, de zich hopeloos aan drank overgevende bewoners van burgerkosthuizen, volkslogementen, doorgangshuizen en woonwagens. Ook de opkomende arbeidersbeweging kon maar heel moeilijk vat op hen krijgen. Zij kenden geen enkele sociale illusie, ook niet die van geleidelijke emancipatie of lotsverbetering. De herinneringen van Van Aalst boeien in tweeërlei opzicht: in de eerst plaats hebben we hier te maken met een geboren verteller, die in ongeletterde maar zeer beeldende en effectieve stijl zijn avonturen beschrijft. En daarnaast is hij, ondanks zijn gebrekkige vorming, een bijzonder scherp waarnemer. Hoe schrijnend de toestanden die hij beschrijft, soms ook mogen zijn, hij wordt nooit een doordrammende aanklager. Bij alle ellende die hij signaleert, handhaaft hij zijn laconieke instelling en zijn zin voor relativiteit. Zijn onbevooroordeelde, open karakter behoedt hem voor cliché-matig gemoraliseer.

Zonder inscripties. Keurig ongelezen exemplaar. In zeer goede staat.

Booknumber: 16840

VERKOCHT!    SOLD!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------