BAUDELAIRE, CHARLES (1821 - 1867)

back

 

BAUDELAIRE, CHARLES (1821 - 1867)

De bloemen van het kwaad. Les fleurs du mal. 1999 (4de druk) [sold-verkocht]

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BAUDELAIRE, CHARLES (1821 - 1867)

De bloemen van het kwaad. Les fleurs du mal.
front1

G.A. van Oorschot, Amsterdam. Vierde druk: april 1999. Gebonden (harde band). Blauw linnen band met zilveropdruk op rug. Met stofomslag. 587 pp. 13½ x 20½ x 3½ cm. 664 gr. Band- en omslagontwerp en typografie door Collage, Geldermalsen. ISBN-10 9028250336. Oorspronkelijke titel 'Les fleurs du mal' (1857). Vertaald en van commentaar voorzien door Peter Verstegen. Tweetalige uitgave. Onder redactie van Sjef Houppermans en Paul J. Smith verschenen in de Franse Bibliotheek - Klassiek. Gezet uit de Remer van Gerrit Noordzij en gedrukt op 80 grs Oxford crème door Nauta b.v. te Zutphen. Het bindwerk werd verzorgd door Boekbinderij De Ruiter bv te Zwolle. Uitgegeven met steun van het Franse Ministère des Affaires Étrangères, Sous-direction du Livre et de l'Écrit.

Baudelaires 'Les fleurs du mal' is een onbetwist hoogtepunt uit de wereldliteratuur, waarvan tot dusver geen integrale vertaling bestond in het hedendaags Nederlands.

Charles Baudelaire (1821-1867) maakte op 20-jarige leeftijd een zeereis van tien maanden langs de kusten van Afrika, waaraan hij een hang naar het exotische overhield. Hij joeg er een fortuin door en werd onder curatele gesteld. Een groot deel van zijn moeilijk, door schuldeisers achtervolgd bestaan deelde hij met de mulattin Jeanne Duval: de gedichten voor haar en enkele andere vrouwen in zijn leven behoren tot de mooiste liefdespoëzie die er geschreven is.
Baudelaires werk staat enerzijds in het teken van de zwarte romantiek, door zijn fascinatie met het lugubere en satanische, het onbehagen van de mens met zijn lot; anderzijds stond hij als een 'poète maudit' lijnrecht tegenover de romantische opvatting van de dichter-ziener die de mensheid verlicht op haar reis naar een betere toekomst. Hij verwierp fervent ieder geloof in vooruitgang.
Baudelaire werd na verschijning van 'Les fleurs du mal' (1857) veroordeeld wegens de obsceen geachte inhoud van zes gedichten, die uit de bundel moesten worden verwijderd.

Vertaler Peter Verstegen nam voor deze tweetalige editie de tweede druk uit 1861, met 35 nieuwe gedichten als uitgangspunt. Hij bracht de veroordeelde gedichten terug op hun oorspronkelijke plaats en reconstrueerde de volgorde die Baudelaire voor ogen stond voor de postuum verschenen derde druk (1868). Verstegen voorzag het geheel van een compact en verhelderend commentaar.

Sinds het verschijnen van de bundel 'Les fleurs du mal' is de poëzie van Charles Baudelaire een rijke bron van inspiratie geweest voor dichters en schilders. Nog immer zijn de thema's van de zwarte romantiek van invloed op hedendaagse vormen van decadentisme in de literatuur en de beeldende kunst.

Charles Baudelaire paart in 'De bloemen van het kwaad' de vormvastheid van het classicisme aan de thema's van de zwarte romantiek en hij heeft hiermee de bron geslagen voor latere stromingen als decadentisme, symbolisme en modernisme. 'Les fleurs du mal' is het laatste klassieke dichtwerk dat een geweldige invloed heeft uitgeoefend op de gehele Europese literatuur en beeldende kunsten. De moderne sensatie die Baudelaire aankondigt is karakteristiek geworden voor de twintigste-eeuwse mens. Verscheurdheid en verveling, zelfpijniging en melancholie, een overheersend gevoel van verlies. Het zijn enkel de zintuiglijke indrukken, de vluchtige momenten, geuren, een gebaar of een glimp, die het verlangen losmaken of de herinneringen opwekken aan de schoonheid of het ideaal. 'De bloemen van het kwaad' leest als het epos van verlangen en venijn, van lust en orde, een duivelse hymne van pijn en welbehagen.

Zeer fraai exemplaar. In nieuwstaat.

Booknumber: 1233

VERKOCHT!    SOLD!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------