Braak, Menno ter (1902 - 1940)

back

 

BRAAK, MENNO TER (1902 - 1940)

Waardigheid en macht. 1945

Menno ter Braak. Sterven als een polemist. 2001 [sold-verkocht]

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BRAAK, MENNO TER (1902 - 1940)

Waardigheid en macht. Politiek-Cultureele Kroniek.
front1

De Bezige Bij, Amsterdam. 1945. Eerste druk. Gebonden (harde band). Halflinnen band. 157 pp. 13 x 19½ x 1¾ cm. 196 gr. Posthuum uitgegeven essay-bundel van Ter Braak. Nawoord Ans ter Braak-Faber.

Deze uitgave is samengesteld door mevrouw de weduwe Ter Braak in de zomer van 1944 (Ter Braak overleed 1940) om bij de toen nog illegale uitgeverij te worden uitgegeven, waarin hij vooral politieke en culturele gedachten uit vanuit de vooroorlogse periode en zijn afkeer van het Duitse fascisme.

Gebruind na-oorlogspapier. In prima staat.

Booknumber: 1561

€ 7,50Buy Now!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HANSSEN, LÉON (1955)

Menno ter Braak 1902 - 1940. Sterven als een polemist. Deel twee. 1930 - 1940.
front1

Balans, Amsterdam. 2001. Eerste druk. Gebonden (harde band). Rood linnen band. Met stofomslag. 727 pp. 14¼ x 22¼ x 5¼ cm. 1080 gr. Ontwerp omslag en typografie Marjo Starink. ISBN-10 9050185282. ISBN-13 9789050185288. Foto auteur Bob Bronshoff.

Het tweede deel van de biografie van Menno ter Braak begint als Edgar du Perron op het toneel verschijnt. Er ontstaat een vriendschap die haar stempel zal drukken op de Nederlandse cultuurgeschiedenis van de jaren dertig.
Met zijn essay Démasqué der schoonheidonderneemt Ter Braak een aanval op gevestigde literaire en esthetische waarden. In twee romans geeft hij uiting aan zijn verlangen uit het pantser van het inteleectualisme te breken en mens tezijn onder de mensen.
Na de voltooiing van zijn boek Politicus zonder partij in1933 toont Ter Braak steeds meer zijn maatschappelijk engagement. Hij is medeoprichter van het Comité van Waakzaamheid tegen het nationaal-socialisme. Als kunstredacteur van de Haagse krant Het Vaderland laat hij geen gelegenheid onbenut te waarschuwen tegen culturele zelfgenoegzaamheid, politeik extremisme of antisemitisme. Deze houding leidt in 1939 tot een hooglopend conflict met zijn directie.

Mede door zijn leidende rol in het roemruchte tijdschrift Forum groeit Ter Braak uit tot het intellectuele geweten van Nederland. Maar zijn zorg over de crisis van de cultuur heeft zijn psychische gezondheid aangetast. Is zijn rol als polemist uitgespeeld? Hij bezint zich op een nieuwe fase in zijn schrijverschap, waarin hij de vruchten wil plukken van een intens leven. Wanneer de Duitse troepen in 1940 Nederland binnenvallen weet Ter Braak dat dit het einde zal zijn. Ook zijn vooraangekondigde dood staat in het teken van wat voor hem de essentie van zijn bestaan is: strijd.

Het eerste deel van Leon Hanssens biografie van Menno ter Braak behandelde zijn vormingsjaren tot 1930: 'Menno ter Braak 1902-1930. Want alle verlies is winst'. Dit tweede deel is gewijd aan het tot volle wasdom gekomen schrijverschap van Ter Braak, dat duurde tot diens zelfgekozen dood in 1940. Net als in het eerste deel geeft Hanssen Ter Braaks leven en de (literair-)historische context ervan chronologisch weer. Hij schuwt daarbij uitgebreide (soms te uitgebreide) uitstapjes naar aanverwante terreinen niet. Hanssens visie in het goed geschreven en grondig gedocumenteerde boek als geheel overtuigt ten volle. Hij is erin geslaagd bijzonder veel tot dusverre onbekende gegevens over Ter Braak bijeen te brengen. En door inhoud, en door stijl zal Hanssens tweedelige biografie voor lange tijd het standaardwerk over Ter Braak blijven. Kleine druk. (Biblion recensie, Sjoerd van Faassen)

Krasje op omslagfoto. Zeer fraai exemplaar. In nieuwstaat.

Booknumber: 15938

VERKOCHT!    SOLD!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------