CASANOVA, GIACOMO (1725 - 1798)

back

 

CASANOVA, GIACOMO [CHEVALIER DE SEINGALT](1725 - 1798)

De ontsnapping. 1993 (5de herziene druk)

Het duel. 1997

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CASANOVA, GIACOMO [CHEVALIER DE SEINGALT](1725 - 1798)

De ontsnapping. Memoires deel 4. Integrale editie.
front1

Athenaeum - Polak & Van Gennep, Amsterdam. 1993. Vijfde herziene druk. Gebonden (harde band). Zwart linnen band met goudopdruk op rug. Met stofomslag. 335 pp. 13½ x 20¾ x 2¾ cm. 532 gr. ISBN-10 9025306284. ISBN-13 9789025306281. Oorspronkelijke titel 'Histoire de ma vie, edition intégrale, tome deux, volume 4', Wiesbaden, Brockhaus, 1960-1962. Vertaald door Theo Kars. Grote Bellettrie serie. Boekverzorging Jacques Janssen. Deze integrale editie is de 5e herziene druk. Eerste druk onder de titel Memoires: Venetiaanse jaren 1753 - 1756, De Arbeiderspers 1971. Tweede druk onder de titel Avonturen in Venetië, Loeb & Van der Velde, 1979. Derde druk onder de titel Het verhaal van mijn leven: memoires deel 4, Loeb, 1981. Vierde druk onder de titel Geheime avonturen, Boesingheliede, K-Tel, 1982 (Golden Label Paperbacks).

Deel vier van Casanova's memoires omvat de periode 1753-1756. In juli 1753 is Casanova achtentwintig. Hij woont bij de bejaarde aan occultisme verslaafde patriciër Bragadin die in de waan verkeert dat Casanova over bovennatuurlijke krachten beschikt. Dankzij een toelage van Bragadin kan Casanova onbekommerd leven.
We lezen over zijn verhouding met de non M.M. en haar vriendin C.C., een veertienjarig meisje met wie hij wil trouwen. Dan volgen de beroemdste en spectaculairste bladzijden uit Casanova's memoires, waarin hij verhaalt over zijn arrestatie door de Staatsinquisitie van Venetië, en over zijn opzienbarende ontsnapping uit de Piombigevangenis.

Paul van HEck in : 'Maar het mooiste van in deze memoires staat tussen de regels. Het mooiste is het beeld dat Casanova, misschien zonder dat expliciet te willen, oproept van een complete maatschappij: de maatschappij van het Ancien Régime, waarvan hij zelf een typische exponent was. Terwijl hij schreef, werden aan de andere kant van Europa die eigen maatschappij en zijn eigen Venetiaanse republiek onder de voet gelopen door Napoleons troepen. Casanova laat van die maatschappij niet de beste of meest problematische kanten zien, maar juist de gewone. En passant vertelt hij ons over parasiterende renteniers en zwervende bedelmonniken, over seksuele vrijheid en bijgeloof, overstuderen en vermaak, over eten, en drinken, over ziektes en geneesmiddelen, over reizen en geld. Juist als tijdsdocument is deze autobiografie een van de boeiendste geschriften van de achttiende eeuw, en weet zij de lezer, ondanks alle besef van het in menig opzicht parasiterende karakter van die maatschappij, vaak met een zekere weemoed te vervullen.'

Zeer fraai exemplaar. In nieuwstaat.

Booknumber: 11133

€ 14,90Buy Now!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CASANOVA, GIACOMO [CHEVALIER DE SEINGALT](1725 - 1798)

Het duel. Memoires deel 10. Integrale editie.
front1

Athenaeum - Polak & Van Gennep, Amsterdam. 1997. Eerste druk. Gebonden (harde band). Zwart linnen band met goudopdruk op rug. Met stofomslag. 382 pp. 13½ x 20¾ x 3 cm. 576 gr. ISBN-10 9025306144. ISBN-13 978902140145. Oorspronkelijke titel 'Histoire de ma vie, edition intégrale. Tome cinq. Volume 4'. Uit het Frans vertaald door Theo Kars. Grote Bellettrie serie. Boekverzorging Jacques Janssen. Volume 10 van Casanova's memoires in de eerste integrale Nederlandse vertaling van de pas in 1960 gepubliceerde oorspronkelijke tekst.

In deel tien van zijn memoires beschrijft Casanova hoe hij op zoek naar een passende functie Europa afreist: van Londen naar Berlijn, Sint-Petersburg en Moskou; van Warschau naar Parijs en Madrid. Hij ontmoet Frederik de Grote (die hem een betrekking als gouverneur op een militaire academie aanbiedt), Catharina de Grote, aan wier hof geen emplooi voor hem is, en Stanislaus Augustus, de koning van Polen, wiens secretaris hij misschien zou zijn geworden als hij niet tot een pistoolduel was gedwongen door een hooggeplaatst Pools edelman, Branicki. Dit door Casanova gewonnen duel, waarover door alle Europese kranten werd geschreven, strekt hem weliswaar tot eer, maar vergrootte de afgunst van zijn vijanden. Hij werd uitgewezen uit Warschau, Wenen en Parijs, zijn geldbronnen droogden op en hij begon, zoals hij het zelf formuleert 'ontmoedigd te raken omdat [hij] merkte dat vrouwen [hem] niet meer verwelkomden zoals zij dat in het verleden hadden gedaan'. Hij is op zijn retour, beseft dit en schrijft daar onomwonden over.

Ook in dit deel verschaft hij een schat aan informatie over het leven in de achttiende eeuw. Lees hoe hij in Rusland een slavinnetje koopt wier slaaf hij dreigt te worden, hoe hij in Mitau als mijnbouwkundig ingenieur optreedt, hoe hij in Madrid een onbekend huis in stapt om een meisje te zoeken met wie hij de fandango kan dansen, hoe hij de koning van Polen door een enkele opmerking ertoe brengt hem een fors geldbedrag toe te stoppen, hoe hij gewond een Pools klooster binnendringt om asiel te verkrijgen - en je stapt in een historische breedbeeldfilm zonder weerga.

De Venetiaanse auteur (1725-1798), libertijns avonturier en levensgenieter, ondernam zonder vast plan uiteenlopende zaken en leerde half adellijk Europa kennen. Hij leeft voort als spreekwoordelijke vrouwenversierder. Alleen zijn memoires worden nog gelezen, te vergelijken met avonturen- en schelmenromans, doorspekt met erudiete citaten en filosofisch getinte beschouwinkjes. Ze geven een interessant tijdsbeeld. Dit tiende deel van de eerste integrale en ongekuiste Nederlandse uitgave speelt in 1764-1768. Casanova vertrekt ziek en berooid uit Londen. Hij verblijft in Berlijn, Petersburg en Warschau, waar hij ook contact heeft met de vorsten Frederik de Grote, Catharina de Grote en Stanislas Poniatowski. Na een duel moet hij uit Warschau verdwijnen. Hij reist dan via o.a. Dresden, Leipzig, Praag, Wenen en Parijs naar Madrid. Casanova is duidelijk op zijn retour en beseft dit ook, wat zijn verslag overigens niet minder boeiend maakt. Vrouwengunsten zijn niet meer vanzelfsprekend en financieel gaat het niet goed. Ook in Wenen en Parijs ziet hij zich door bevelen van de vorst gedwongen weer snel te vertrekken. Het Nederlands is voortreffelijk, de vertalersannotaties zijn degelijk. Zie ook andere editie. (Biblion recensie, Dr. M.C.A. van der Heijden.)

Klein donker vlekje op voorplat stofomslag. Keurig exemplaar. In nieuwstaat.

Booknumber: 11132

€ 28,00Buy Now!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------