CONINCK, HERMAN DE (1944 - 1997)

back

 

Herman de Coninck was dichter, essayist en journalist. Hij studeerde Germaanse filologie en was dertien jaar verbonden aan het weekblad Humo. Vanaf 1984 tot aan zijn dood was hij hoofdredacteur van het Nieuwe Wereldtijdschrift en vanaf 1987 was hij vaste medewerker van De Morgen.

CONINCK, HERMAN DE (1944 - 1997)

De gedichten. Deel 1 en 2, 1998 (2de druk)[verkocht]

Het proza. Deel 1 en 2, 2000

Een aangename postumiteit, 2004

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CONINCK, HERMAN DE (1944 - 1997)

De gedichten.
Deel 1. Gebundelde en nagelaten gedichten.
Deel 2. Verspreide gedichten en vertalingen.
front1 front1

De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen. Tweede druk. November 1998. Gebonden (harde band). Twee losse delen. 479 + 206 pp. 13¼ x 20¾ x 5¾ cm. 928 gr. Het ontwerp voor stofomslag, band en de typografie van het binnenwerk zijn van Steven van der Gaauw. ISBN-10 9029509333. Samengesteld en verantwoord door Hugo Brems.

In deze uitgave zijn alle gedichten van Herman de Coninck opgenomen die tijdens zijn leven zijn gepubliceerd of door hem voor publicatie waren bestemd, aangevuld met een beperkte selectie uit het nagelaten werk. Beide delen bevatten een register op titels en eerste regels.

Met deze uitgave, bezorgd door Hugo Brems, worden de gedichten van Herman de Coninck, een van de meest geliefde en belangrijke Nederlandstalige dichters van zijn tijd, van een passende vorm voorzien.

Herman de Coninck (1944-1997) was dichter, essayist en journalist. Bij de Arbeiderspers publiceerde hij drie dichtbundels (Enkelvoud, Schoolslag en Vingerafdrukken), drie essaybundels (De flaptekstlezer, Intimiteit onder de melkweg en De vliegende keeper), een reisverhalenbundel (De cowboybroek van Maria Magdalena) en twee bloemlezingen (De 100 beste gedichten van deze eeuw - Vlaanderen met Hugo Brems en De 100 beste gedichten van 1996).

De gedichten van Herman de Coninck hebben vele duizenden lezers aangetrokken en gecharmeerd door hun virtuositeit, hun gevoeligheid en weemoed, en door hun humor. Ze lijken zo gemakkelijk en vanzelfsprekend, maar de kern ervan is het besef dat wij alleen staan in een zwijgende wereld, tussen 'bergen van onverschilligheid'. - Hugo Brems.

Ik geloof niet dat veel dichters de poëzie zozeer zijn toegedaan dat ze telkens opnieuw examen bij haar komen doen. Van zijn eerste tot en met zijn laatste bundel heeft De Coninck willen uitleggen wat dichten voor hem inhield. - Jaap Goedegebuure.

De gedichten. Deel 1. Gebundelde en nagelaten gedichten.

De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen. Tweede druk. November 1998. Gebonden (harde band). Rood linnen band met zilveropdruk op rug. Met stofomslag. Met rood leeslint. 479 pp. 13¼ x 20¾ x 3¾ cm. 606 gr.

Het eerste deel bevat de gedichten - van 'De lenige liefde' tot en met 'Vingerafdrukken' - die in reguliere dichtbundels bij een commerciële uitgeverij zijn verschenen, de poëzie dus die hij zelf voor een ruim publiek bestemde. De keuze uit de nagelaten gedichten is hieraan toegevoegd.

Naam en datum op Franse titel. Zeer fraai exemplaar. In nieuwstaat.

De gedichten. Deel 2. Verspreide gedichten en vertalingen.

De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen. Tweede druk. November 1998. Gebonden (harde band). Rood linnen band met zilveropdruk op rug. Met stofomslag. Met rood leeslint. 206 pp. 13¼ x 20¾ x 2 cm. 322 gr.

Het tweede deel bevat de verspreid gepubliceerde gedichten (in tijdschriften, bibliofiele uitgaven enzovoort), de verspreide vertalingen en een nawoord met tekstverantwoording.

Naam en datum op Franse titel. Zeer fraai exemplaar. In nieuwstaat.

Booknumber: 11639 (11640)

VERKOCHT!    SOLD!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CONINCK, HERMAN DE (1944 - 1997)

Het proza. Deel 1 en 2.
front1 front1

De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen. 2000. Eerste druk. Gebonden (harde band). Twee delen in kartonnen box. 701 + 863 pp. 13¼ x 20¾ x 8 cm. 1604 gr. Het ontwerp voor stofomslagen, banden en cassette en de typografie van het binnenwerk zijn van Steven van der Gaauw. ISBN-10 9029509538. Samengesteld en verantwoord door Paul de Wispelaere, met medewerking van Jeroen de Preter.

Herman de Coninck heeft zijn werk als dichter van meet af aan afgewisseld met het schrijven van proza. In veel gevallen vulde het proza de poëzie aan, was het daar het commentaar op of betekende het een ontmoeting met een andere poëzie, vaak met als onderliggend doel de eigen 'ars poetica' nog eens te herformuleren. Maar steeds mondde het schrijven over poëzie uit in een pleidooi voor de poëzie 'tout court'. Hij deed dat eerder als een collega dan als een criticus, eerder als een gids dan als een exegeet.
De Coninck bestreek in zijn proza trouwens niet alleen maar het terrein van de poëzie; hij maakte ook vele excursies daarbuiten in lichtvoetige essays over zulke uiteenlopende zaken als reizen, autisme, pedofilie, onderwijs, televisie, fotografie, sport, het chanson, de relatie Nederland-Vlaaanderen of het wereldnieuws. Dat alles heeft bij leven geresulteerd in een vijftal essaybundels - 'Over de troost van pessimisme (1983), 'Marieke van de bakker' (1987), 'De flaptekstlezer' (1992), 'Intimiteit onder de melkweg' (1994), 'De vliegende keeper' (1995) - en de reisverhalenbundel 'De cowboybroek van Maria Magdalena (1996).Genoemde bundels zijn in 'Het proza' integraal opgenomen en aangevuld met enige tientallen verspreide stukken afkomstig uit literaire tijdschriften en boekuitgaven - allemaal teksten die onmisbaar zijn voor een volledig beeld van de prozaschrijver De Coninck. Voorts bevat 'Het proza' enige autobiografische essays en dagboekfragmenten alsmede teksten van enkele belangwekkende lezingen.

Herman de Coninck (1944-1997) was dichter, essayist en journalist. Hij studeerde Germaanse filologie en was dertien jaar verbonden aan het weekblad HUMO. Van 1984 tot aan zijn dood was hij hoofdredacteur van het 'Nieuw Wereldtijdschrift', en vanaf 1987 was hij vaste medewerker van 'De Morgen'.

'De Coninck: geen criticus die genadeloos de vinger drukt op zwakke plekken, maar een minzame gids die steeds wijst op het allermooiste en die gelukzalig bijna voorbijgelopen deuren opent.' - Thomas Lieske in Vrij Nederland.
'De Coninck slaagt er vrijwel altijd in om op enkele bladzijden en op een manier die tegelijk helder en geestig is, hele boeiende dingen te zeggen.' - Hugo Brems in Ons Erfdeel.

Het proza. Deel 1.

De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen. 2000. Eerste druk. Gebonden (harde band). Groen linnen band met zilveropdruk op rug (2 delen in kartonnen box). Met stofomslag. Met groen leeslint. 701 pp. 13¼ x 20¾ x 3½ cm. 706 gr. Het ontwerp voor stofomslagen, banden en cassette en de typografie van het binnenwerk zijn van Steven van der Gaauw. ISBN-10 9029509538. Samengesteld en verantwoord door Paul de Wispelaere, met medewerking van Jeroen de Preter. Bevat: 'Over de troost van het pessimisme', 'Over Marieke van de bakker' en 'De flaptekstlezer'.

Het proza. Deel 2.

De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen. 2000. Eerste druk. Gebonden (harde band). Groen linnen band met zilveropdruk op rug (2 delen in kartonnen box). Met stofomslag. Met groen leeslint. 863 pp. 13¼ x 20¾ x 4¼ cm. 846 gr. Het ontwerp voor stofomslagen, banden en cassette en de typografie van het binnenwerk zijn van Steven van der Gaauw. ISBN-10 9029509538. Samengesteld en verantwoord door Paul de Wispelaere, met medewerking van Jeroen de Preter. Bevat: 'Intimiteit onder de melkweg', 'De vliegende keeper', De cowboybroek van Maria Magdelena' en 'Verspreide stukken'.

Zeer fraaie set exemplaren. In nieuwstaat.

Booknumber: 1913 (1916)

€ 93,00Buy Now!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CONINCK, HERMAN DE (1944 - 1997)

Een aangename postumiteit. Brieven 1965-1997.
front1

De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen. 2004. Eerste druk. Paperback (ingenaaid). Stijfpapieren band met flappen. 862 pp. 13¼ x 21½ x 6 cm. 1070 gr. Omslagontwerp Steven van der Gaauw. ISBN-10 9029509791. ISBN-13 9789029509794. Foto omslag Herman Selleslags. Geïllustreerd met 16 pagina's zwart-wit foto's. Beknopte bibliografie.

Herman de Coninck, Vlaams dichter en bevlogen hoofdredacteur van het Nieuw Wereldtijdschrift, beheerste nog een derde metier: de kunst van het brieven schrijven. Hij was een even fervent als kundig beoefenaar van het genre. Omdat hij alle binnenkomende post bewaarde en al zijn eigen brieven voor verzending kopieerde, liet hij circa 15.000 brieven na: een unieke collectie die zowel in literair-historisch als persoonlijk opzicht prachtig materiaal bevat.
Het was De Conincks wens dat er na zijn dood een strenge selectie uit zijn correspondentie gemaakt zou worden met het doel die te publiceren. Daaraan is met Een aangename postumiteit gehoor gegeven. Deze brieveneditie, die de periode van 1965- 1997 beslaat, is meer dan een waardevol literair tijdsdocument, met brieven aan al dan niet bevriende dichters, schrijvers en uitgevers uit binnen- en buitenland. Een aangename postumiteit is vooral een intrigerend egodocument waarin Herman de Coninck ons in 444 brieven deelgenoot maakt van zijn liefdes, onzekerheden, ergernissen, vreugden en verdriet.

'Ik ben geen slechte brievenschrijver' meende Herman de Coninck in een brief aan Benno Barnard, waarin hij aandrong op een strenge selectie bij posthume uitgave. Er zijn ca. 15.000 brieven van hem bekend. In het boek zijn er 444 opgenomen, soms om redenen van privacy gecensureerd, en altijd beknopt geannoteerd. De Coninck correspondeerde in de breedte, zowel persoonlijk als zakelijk (als hoofdredacteur van het Nieuw Wereldtijdschrift). Zelfs afwijsbriefjes kregen zijn persoonlijke toets: 'Geachte Heer, U schrijft adembenemend slechte poëzie (...)'. Hij feliciteert Brodski met de Nobelprijs. Over Warren schrijft hij aan Kopland: 'Ik lees Warren altijd als ochtendgymnastiek: van hoofdschudden blijf ik lenig.' 't Hart probeert hij tot een artikel over porno te bewegen door hem allerlei vragen voor te leggen, zoals 'Van welke actrices krijgt u een stijve?' De uitgave geeft een goed beeld van de rol die De Coninck, tot zijn plotselinge dood in 1997, in de Vlaamse en Nederlandse culturele wereld heeft gespeeld. Ook zijn persoonlijke leven, als vader en stiefvader, echtgenoot en ex-echtgenoot wordt belicht. En verder gaat het de meeste tijd over wat hem het dierbaarst was: de poëzie. T. van Deel

Zeer fraai exemplaar. In nieuwstaat.

Booknumber: 11638

€ 28,00Buy Now!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------