HERMANS, WILLEM FREDRIK (1921 - 1995)

back

 

HERMANS, WILLEM FREDRIK (1921 - 1995)

De tranen der acacia's, 1949 [sold-verkocht]

Paranoia, 1962 (2e druk)

Drie drama's, 1962 [sold-verkocht]

Een heilige van de horlogerie, 1987

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HERMANS, WILLEM FREDRIK (1921 - 1995)

De tranen der acacia's
front1

G.A. van Oorschot, Amsterdam. 1949. Eerste druk. Gebonden (harde band). Wit linnen band. Met stofomslag [ontwerp Juus Hartman]. 424 pp. 16½ x 23½ x 3¼ cm. 828 gr. Stofomslag aan achterzijde en op rug verkleurd en licht beschadigd aan bovenrand voorplat. Verder zeer fraai exemplaar. In prima staat.

Booknumber: 2885

VERKOCHT!    SOLD!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HERMANS, WILLEM FREDRIK (1921 - 1995)

Paranoia
front1

G.A. van Oorschot, Amsterdam. 1962. Tweede druk. Gebonden (harde band). Witte gekartonneerde band met goudkleurige belettering op rug en voorplat. Met stofomslag (ontwerp N. Wijnberg) en kornak. 194 pp. 13¾ x 20¾ x 1¾ cm. 322 gr. Reeks 'De Witte Olifant'.

In dit boek stuit men op het thema dat het hele werk van Hermans beheerst: dat van de achterdocht en de angst. Alles kan met ons gebeuren, alles kan ons worden aangedaan. De wereld van trouw en het vertrouwen is een leugen: die van de slechte bedoelingen de enige realiteit.

'Ik heb deze bundel Paranoia genoemd, zonder te bedoelen dat de personages die erin optreden, aan deze geestesziekte lijden. Ik ben geen psychiater, ik stel geen diagnose.' Aldus Willem Frederik Hermans over zijn eerste bundel met onvergetelijke verhalen: 'Preambule', 'Manuscript in een kliniek gevonden', 'Paranoia', 'Het behouden huis', 'Glas' en 'Lottie Fuehrscheim'.

Velen bewonderen Hermans het meest om zijn verhalen en novellen omdat daarin het hermansiaanse universum in verhevigde vorm zichtbaar wordt. Ook in de hier gepresenteerde, de adem afsnijdende verhalen, die algemeen tot zijn beste werk worden gerekend, balt Hermans' hoofdthema zich samen: de wereld is een chaos en voor de mens in wezen onbevattelijk.

Rug stofomslag verkleurd met minimale gebruiksspoortjes. Papier vergeeld. In prima staat.

Booknumber: 2887

€ 15,50Buy Now!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HERMANS, WILLEM FREDRIK (1921 - 1995)

Drie drama's
front1

De Bezige Bij, Amsterdam. 1962. Eerste druk. Paperback (ingenaaid). Papieren band met een plastic laagje. 165 pp. 10¾ x 18 x 1 cm. 358 gr. Omslag foto Dr. W.F. Hermans. Typografie Karel Beunis. Reeks Literaire Pocketserie, LP 76. Bevat: Het omgekeerde pension - Dutch comfort - De psychologische test. Oplage 4.000.

Een van de redenen waarom Hermans' eenacter 'Het omgekeerde pension' zozeer uitmuntte, was dat hij het thema van het 'brief-ontvangen' met fantasie en humor en ook niet zonder navrant accent heeft uitgewerkt en juist tot de inzet van zijn stuk had gemaakt in plaats van het er met de haren bij te slepen.

Hij was de enige die iets zinnigs te beweren had en die tegelijkertijd licht en dwaas en niet te zwaartillend wist te zijn. Het omgekeerde pension is een huis waar men nooit brieven krijgt en waar een 165 jarige-huisknecht, een romantisch meisje in négligé en andere vreemde personages ronddwalen. De radio-omroeper verzoekt er steeds maar te wachten op het tijdsein van acht uur, er wordt een geheimzinnig spel gespeeld met de tijd, met brieven, waarop men een leven lang wacht en waarvan men weet of hoopt dat zij een beslissende ommekeer zullen brengen.

Dit alles maakt een fantastische surrealistische indruk, totdat blijkt dat het een droom is geweest van de man die al die tijd in een nachtmerrieachtig pensionbed te midden van het vreemde gedoe heeft liggen slapen, terwijl hij zich bezorgd maakte over de verkeerde adressering van een brief aan het romantische meisje, een zeer logische verklaring dus van haar verdriet over het nooit krijgen van brieven. Ik vond Hermans' eenacter het enige dichterlijke van wat deze avond geboden werd, zowel door de fantasie als door de logica als door de atmosfeer die zoveel te raden overliet. - H.A. Gomperts.

Voor de Boekenweek van 1953 schreef de CPNB een prijsvraag uit met als opgave een eenakter te schrijven naar aanleiding van het gegeven dat een man na enige aarzeling een brief in de brievenbus werpt. Het stuk moest 'de volkomen ommekeer te zien [geven] die deze brief brengt in een bestaande situatie ter plaatse waar de brief wordt ontvangen'. Hermans stuurde 'Het omgekeerde pension' in (geschreven of voltooid: november 1952) en zijn toneelstuk werd met drie andere gekozen uit tweehonderdzesentwintig inzendingen. 'Het omgekeerde pension' werd als laatste gespeeld bij de opening van de Boekenweek op 27 februari 1953 in de Amsterdamse Stadsschouwburg, waarbij minister Cals de openingstoespraak hield. Vanwege de Zeeuwse overstromingsramp van begin die maand was er geen Boekenbal na; wel gaf koningin Juliana met prins Bernhard acte de présence. In de pauze werden de schrijvers van de bekroonde eenakters (ook: Manuel van Loggem, Tone Brulin en Ed. Hoornik) aan de koningin voorgesteld. Hermans: 'Tegen mij sprak Hare Majesteit: "De goede wil doet ook veel." De toneelspelers waren namelijk amateurs en dit had men het staatshoofd blijkbaar ingefluisterd. Dat mijn Omgekeerde pension pas na de pauze zou worden gespeeld, wist zij geloof ik niet. Toch knikte ik gedwee en instemmend' (Door gevaarlijke gekken omringd, p. 22).

De regie van 'Het omgekeerde pension' was in handen van het jurylid J.J. van Mechelen; een van de prille amateurs was de latere toneelcriticus en Hermans' zwarte schaap Hans van den Bergh. Een toneelcriticus van dat moment (en ook al een bête noire), H.A. Gomperts, was zeer over Hermans' toneelstuk te spreken: 'Ik vond Hermans' eenacter het enige dichterlijke van wat deze avond geboden werd' (Het Parool, 28 februari 1953). Zijn recensie siert de achterkant van Drie drama's (1962) waarin 'Het omgekeerde pension' is opgenomen.

Zeer fraai ongelezen exemplaar. Papier ietwat verkleurd. In prima staat.

Booknumber: 12420

VERKOCHT!    SOLD!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HERMANS, WILLEM FREDRIK (1921 - 1995)

Een heilige van de horlogerie. Roman.
front1

De Bezige Bij, Amsterdam. 1987. Eerste druk. Gebonden (harde band). Zwart linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 219 pp. 13½ x 20½ x 2½ cm. 358 gr. Omslag Leendert Stofbergen. ISBN-10 9023461002. Reeks BBLiterair.

De heilige van de horlogerie, zoon van een naar Frankrijk geëmigreerde Nederlandse boer en een Franse vrouw, heeft geen aanleg voor de kaasmakerij en is daarom filosofie gaan studeren. Na zijn studie met een briljante scriptie over Tijd en Duur te hebben besloten, kan hij echter als filosoof geen werk vinden. Een broer van zijn moeder, een klokkenmaker, neemt hem in dienst om de klokken van het leegstaande plaatselijke paleis op te winden. Dit zijn er niet minder dan 1473, over 297 zalen verdeeld. Zoals Spinoza, de kost verdiende als brillenslijper, zo is deze wijsgeer tevreden met de eenvoudige arbeid die hij verricht. Maar de reÏncarnatie, of eigenlijk een jongere dubbelgangster van defatale Amerikaanse filmactrice Louise Brooks, treft zijn oog: 'Hier zat ze...ze schonk mij een lachtje van onder haar sluike pony en het leek of haar lange wimpers haar vroegen mij een knipoog te geven.'

Op de zolderverdieping van het paleis bevindt zich een klok, waarover een oude legende het volgende verhaalt. Deze klok, de grootste van allemaal, wordt in beweging gebracht door een gewicht zo zwaar, dat het, als men vergeten zou het op te halen, door de vloer zou zakken en het hele gebouw zou meeslepen in zijn val.

Omslag aan randen ietwat verkleurd. Zeer fraai exemplaar. In prima staat.

Booknumber: 3184

€ 28,00Buy Now!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------