HOTZ, F.B. (1922 - 2000)

back

 

HOTZ, F.B. (1922 - 2000)

Dood weermiddel en andere verhalen, 1976 [sold-verkocht]

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HOTZ, F.B. (1922 - 2000)

Dood weermiddel en andere verhalen
front1

De Arbeiderspers, Amsterdam. 1976. Eerste druk. Paperback (Gebrocheerd garenloos). Papieren band met een plastic laagje. 274 pp. 12½ x 20 x 3 cm. 346 gr. Omslagontwerp Barbara van Dongen Torman. ISBN-10 902952104X. Grote ABC nr. 269. Omslag naar een gegeven van Th.Th. Heine. Bijgevoegd eenrecensie 'De ironische tovertlantaarn' door Jaap Goedegebuure uit Hollands Diep.

F.B. Hotz is een auteur die zijn afkeer van dogmatiek en strikt rationele abstracties niet verbergt. Ahnung, teken en fascinatie zijn voor n'n figuren welkome aanvulling op de beperkte rede. Sommige van die figuren streven tastend naar zaken die het verstand hun beslist niet voorschrijft. Meerdere malen is er sprake van een verlangen naar vereffening van weinig reëel lijkende schuld. Hotz weet met zeer eenvoudige middelen mensen te verbeelden situaties te doorlichten, karakters en achtergronden op te bouwen. In De demonstratie is het thema der vereffening manifest, evenals in het heel atmosferisch geschreven De tramrace. Meer versluierd treedt dit thema naar voren in het uiterst merkwaardige - en door de kritiek met nadruk geprezen - Dood weermiddel en in de met ingehouden liefde geschreven jeugdherinnering Het jubileum. Motieven die eveneens terugkeren zijn de strijd tussen man en vrouw . Een intens soort nostalgie, die overigens verre van idealiseert, doortrekt een aantal verhalen over 'vroeger'.

F.B. Hotz, die jarenlang bekendheid genoot als musicus, heeft zich lang in stilte en afzondering aan het schrijven gewijd en presenteert nu zijn debuut als een volslagen verrassing. Een paar muzikantenverhalen herinneren nog aan Hotz' vroegere beroep. Voor wie de al door Hotz in Maatstaf, en De Gids gepubliceerde verhalen las, is deze bundel geen volslagen verrassing maar een benadrukking van zijn talent.

Een man werkt jarenlang aan het ontwerp van een fort, maar voordat het af is, hoort hij dat zijn werk door de techniek is ingehaald. De uitvinding van de brisantgranaat maakt het fort onverdedigbaar. Het is een 'dood weermiddel' geworden.

'Een der merkwaardigste nieuwkomers.' - Max van Rooij in NRC/Handelsblad.

'Bevreemdend mooi...de nostalgie van een verloren tijdperk...' - De Volksgazet

Leesvouw op rug. Net exemplaar. In prima staat, wat vrij zeldzaam is voor dit en andere AP-boeken uit de jaren '70 en '80.

Booknumber: 20497

VERKOCHT!    SOLD!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------