HOUELLEBECQ, MICHEL (1958)

back

 

HOUELLEBECQ, MICHEL (1958)

De koude revolutie. Confrontaties en bespiegelingen, 2004 [sold-verkocht]

Houellebecq - de ongeautoriseerde biografie [sold-verkocht]

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HOUELLEBECQ, MICHEL (1958)

De koude revolutie. Confrontaties en bespiegelingen.
front1

De Arbeiderspers, Amsterdam / Antwerpen. 2004. Tweede druk. Gebonden (harde band). Zwart linnen rug met zilveren titelopdruk en kartonnen platten. 368 pp. 14¼ x 22 x 3¼ cm. 528 gr. Omslagontwerp UNA (Amsterdam) Hans Bockting, Mijke Wondergem. ISBN-10 90-295-2257-7. ISBN-13 978-90-295-2257-1. Oorspronkelijke titel 'H.P. Lovecraft', 1991 / 'Rester vivant', 1997 / 'Interventions', 1998. Samengesteld en vertaald door Martin de Haan.

Frankrijks sterschrijver Michel Houellebecq, auteur van de internationale bestsellers 'Elementaire deeltjes' en 'Platform' is van ver gekomen. Het grote publiek leerde hem kennen toen hij in 1994 opzien baarde met zijn debuutroman 'De wereld als markt en strijd', maar op dat moment had hij al drie boeken op zijn naam staan: een dichtbundel, een essay over de fantasy-auteur H.P Lovecraft en en poëtisch manifest met de titel 'Leven, lijden, schrijven'. Met name die laatste twee zijn onmisbaar voor wie iets van de schrijver Houellebecq wil begrijpen: ze leggen de basis voor zijn latere werk en geven er reliëf aan.

In 'De koude revolutie' verschijnen ze voor het eerst samen in één band, omlijst door een groot aantal kortere, deels nog niet eerder gebundelde teksten: van scheldkritieken ('Jacques Prevert is een lul') tot liefdesverklaringen, van filosofische beschouwingen tot dagboekachtige observaties. De derde steunpilaar van de bundel is het lange essay 'Nader tot de ontreddering', waarin Houellebecq een bijna boeddhistische onthechting lijkt te bepleiten: 'Ieder individu kan bij zichzelf een soort koude revolutie teweegbrengen, door even buiten de informatief-publicitaire stroom te gaan staan.'

Deze confrontaties en bespiegelingen vormen samen een denkkader van een explosief ouevre even belangwekkend en even scsherp en beweeglijk geschreven als Houellebcqs romans.

Als profeten elders meer eer ten deel valt dan in eigen land, dan geldt dat nu ook voor Houellebecq. Dat bewijst de uitgave van deze bundel essays, columns, polemieken, krabbels, oprispingen en interviews, waaruit zijn visies blijken op de 20e eeuw, de mens- en exacte wetenschappen, religie in het algemeen en de islam in het bijzonder, de politieke constellatie van Frankrijk en Europa, het literaire klimaat, de seksuele moraal, dit alles varierend van bezonken afweging (een essay over Lovecraft van honderd bladzijden) tot primaire reactie op kleinschalige incidenten, zich afzettend tegen ideologische overlevingsbeloften, pleitend voor rationele analyse en morele beoordeling. In eigen land verguisd door de monopolistische weldenkers van de linkse kerk, anderzijds gelauwerd door een schare literaire bewonderaars, lijkt Houellebecq onverstoorbaar door te gaan met het verleggen van de romantheoretische grenzen en prikkelende stellingnames. Het uitgebreide notenapparaat verheldert puntig het wie, wat en waar binnen de beschreven omstandigheden.

Onmisbaar voor Houellebecq liefhebbers, geeft een genuanceerd inkijkje in de filosofie die de schrijver hanteert en geeft genoeg stof tot nadenken. Bevat ook een paar interessante interviews die de retroverse rond de schrijver verheldert.

Keurig exemplaar. In prima staat.

Booknumber: 16151

VERKOCHT!    SOLD!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEMONPION, DENIS (1954)

Houellebecq - de ongeautoriseerde autobiografie.
front1

Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam. 2006. Eerste druk. Paperback (gebrocheerd, garenloos). Papieren band met stijfpapieren flappen. 367 pp. 13½ x 21½ x 3½ cm. 554 gr. Oorspronkelijke titel 'Houellebecq non autorisé. Enquête sur un phénomène. Vertaling Kiki Coumans. Boekverzorging Nanja Toebak. Foto omslag D.R. en Agence Abaca. ISBN-10 90 388 1445 3. ISBN-13 978 90 388 1445 2.

Men heeft hem al voor van alles uitgemaakt: fascist, racist, eugeneticus, antifeminist, reactionair, pervers? Maar wie is Michel Houellebecq nu eigenlijk?

Geïntigreerd door het fenomeen Houellebecq, die sinds zijn roman Elementaire deeltjes tot de belangrijkste postmoderne auteurs gerekend kan worden, heeft Denis Demonpion, journalist bij het tijdschrift Le Point, onderzoek naar hem gedaan. Hoe word je van een verlegen en onbeduidende Michel Thomas, student landbouwkunde, tot een cynische en aanstootgevende Michel Houellebecq?

Beginnend bij zijn geboorte op het Franse eiland Reunion en eindigend bij zijn retraite in Ierland, probeert Demonpion de man te traceren die Houellebecq in de kern is. Een man die Houellebecq zelf juist zo krampachtig tracht te verbergen om zijn met veel moeite tot stand gebrachte imago onaangetast te laten.

Demonpion baseert zich op niet eerder gepubliceerde documenten en meer dan honderd interviews met familie, vrienden en bekenden uit Houellebecqs leven: medescholieren en studenten, ex-collega's en zelfs zijn ouders, maar ook zijn redacteuren, advocaten, literatuurcritici, fans en inspiratiebronnen.

Op 26-02-1956 aanschouwt Michel Thomas op Reunion het levenslicht om zich rond 1990, inmiddels agronoom en gescheiden vader, te transformeren tot Houellebecq, de naam van zijn grootmoeder van vaders kant. Als geboortejaar geldt voortaan 1958. Mystificatie alom. Wat drijft dit indolent ogende, introverte, kettingrokende fenomeen? Hoe komt hij tot zijn nihilistische provocaties en vervolgens tot zijn futuristische en scientistische constructies? Hoe passen hij en zijn oeuvre ideologisch in deze tijd? Een moeilijk ontwarbare materie, te meer daar Houellebecq radicaal dwarsligt. Journalist Demonpion, door Houellebecq denigrerend "Demorpion" ("morpion": "onderkruipsel") genoemd, heeft zich diepgaand gedocumenteerd, heeft het netwerk van familie, vrienden, studiegenoten en collega's in kaart gebracht, hen ondervraagd en een contrastrijk portret getekend. Oorzaak en gevolg, zoals in zake de breuk met zijn moeder of de rol van zijn tweede vrouw Marie-Pierre, zijn niet altijd eenduidig te herleiden. Niettemin, een zeer lezenswaardige biografie met notenapparaat en fotokatern. - Menno Gnodde

Rug ietwat scheef gelezen. Leesvouwen op rug. Keurig exemplaar. In prima staat.

Booknumber: 22764

VERKOCHT!    SOLD!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------