KAYZER, WIM (1946)

back

 

KAYZER, WIM (1946)

Onfatsoenlijke herinneringen, 1988

Het boek van de schoonheid en de troost, 2000 [sold-verkocht]

up------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------up

KAYZER, WIM (1946)

Onfatsoenlijke herinneringen
front1

L.J. Veen, Utrecht/Antwerpen. 1988. Eerste druk. Paperback (gebrocheerd garenloos). Papieren band (soft cover). 499 pp. 13½ x 21 x 4 cm. 658 gr. Omslag Wigger Bierma. ISBN-10 90-204-2313-4. Omslagbeeld Henri Cartier-Bresson.

Een Nederlandse verslaggever gaat naar München, waar hij een ontmoeting zal hebben met de voormalige SS-Scharführer Friedländer, die in concentratiekampen Dachau en Ravensbrück ontelbare mensen ombracht. Dit boek is het minitieuze verslag van zijn tocht en van de onvoorziene dilemma's waarmee de schrijver een halve eeuw na de holocaust wordt geconfronteerd. Brieffragmenten, gesprekken met overlevenden uit de vernietigingskampen, beschouwingen en herinneringen, doorweven de surrealistische gebeurtenissen in München.

Enkele leesvouwen op rug. Net exemplaar. In prima staat.

Booknumber: 15283>/p>

€ 9,0Buy Now!

up------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------up

KAYZER, WIM (1946)

Het boek van de schoonheid en de troost
front1

VPRO/Contact, Amsterdam/Antwerpen. 2000. Eerste druk. Paperback (ingenaaid). Papieren band met stijfpapieren flappen. 333 pp. 17 x 24¼ x 3 cm. 680 gr. Omslagontwerp Artgrafica. Boekverzorging Asterisk *, Amsterdam. ISBN-10 9025496644. ISBN-13 9789025496647. Eindredactie Gertjan Wallinga. Met kleurenfoto's en zwartwit illustraties. Gesigneerd met opdracht van auteur: "Mei 2000 - Voor Arthur, Met ontzettend veel dank. Het was buitengewoon aangenaam. Immer tot wederdienst bereid. Goeds, Wim Kayzer."

Vertel me wat dit leven de moeite waard maakt. Waarin vinden we schoonheid, en is er over die schoonheid ook nog iets te beweren? Waardoor worden we getroost? Wat zijn de herinneringen of verwachtingen die groter zijn dan ons verdriet?

Deze en andere vragen legde Wim Kayzer voor aan negenentwintig schrijvers, wetenschappers, filosofen, beeldend kunstenaars en musici onder wie: Karel Appel, Vladimir Ashkenazy, Catherine Bott, John M. Coetzee, Richard Dufallo, Freeman Dyson, Péter Esterházy, Rudi Fuchs, Jane Goodall, Stephen Jay Gould, Germaine Greer, György Konrád, Rutger Kopland, Keon Lederman, Elisabeth Loftus, Gary Lynch, Yehudi Menuhin, Martha Nussbaum, Richard Rorty Simon Schama, Roger Scruton, Woyle Soyinka, George Steiner, Jan Timman, Tatjana Tolstaja, Marten Toonder, Dubravka Ugresic, Steven Werinberg, Edward Witten.

Het was alsof iedereen rechtop ging zitten. De woorden 'van de schoonheid en de troost' maakten blijkbaar iets wakker dat daarvoor nog sluimerde.

Iedereen bleek bereid om het thema niet alleen vanuit filosofisch, literair of wetenschappelijk perspectief te bekijken, maar er ook de meest persoonlijke ervaringen aan te koppelen.

Het resultaat is een boek waarin een onverwachte verscheidenheid aan onderwerpen aan bod komt: van Bach tot Eliot, van de mooiste vrouw van Nigeria tot de oerknal, van grotten tot landslakken, van David Greybeard tot supersnaren, van verdriet tot schuld, van ondergoed van een koningin tot de vijfjarige Randall, van Darwin tot de laatste noten van Sjostakovitsj, van de ziekte van Alzheimer tot het rozenraam van de Notre Dame, van de Mona Lisa tot de dag waarop we God ontdekten.

Onder de titel 'Van de schoonheid en de troost' voerde Wim Kayzer in 2000 voor de VPRO-televisie een reeks gesprekken met binnen- en buitenlandse grootheden die op verschillende terreinen hun sporen hebben verdiend. Voor dit boek vroeg hij negenentwintig van hen voorafgaand aan de interviews (er is dus geen overlapping met de tv-serie) hun bevindingen, ervaringen en meningen over het onderwerp schoonheid en troost op schrift te stellen. Dat heeft geleid tot een zeer gevarieerd aanbod van bijdragen van de hand van mensen als de paleontoloog Stephen Jay Gould, de dichter en psychiater Rutger Kopland, de kunstschilder Karel Appel, de filosofe Martha Nussbaum, de dirigent Vladimir Ashkenazy, de historicus Simon Schama, de natuur-, wis- en sterrenkundige Edward Witten, de schaker Jan Timman, de schrijfster Dubravka Ugresic en de feministe Germaine Greer. Een van de mooiste stukken is van Marten Toonder. Het telt niet meer dan tweeënhalve bladzijde, heet 'Herinneringen zonder troost' en gaat over het gemis van zijn eerste vrouw met wie hij niet langer schoonheidservaringen kan delen. Het boek bevat twee katernen met afbeeldingen in kleur van favoriete foto's en kunstwerken. Kleine druk, volle bladspiegel.

Fraai exemplaar. Zo goed als nieuw.

Booknumber: 19743

VERKOCHT!    SOLD!

up------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------up