TRABAK, ADRIAAN [HEUFF, JOHAN ADRIAAN] (1901 - 1938)

back

 

TRABAK, ADRIAAN [HEUFF, JOHAN ADRIAAN] (1901 - 1938)

De terugweg. Oorspronkelijke roman. 1929.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TRABAK, ADRIAAN [HEUFF, JOHAN ADRIAAN] (1901 - 1938)

De terugweg. Oorspronkelijke roman.
front1

Nederlandsche Uitgevers-Maatschap, Amsterdam. 1929. Eerste druk. Gebonden (harde band). Bruine stempelband met goudopdruk op voorplat en op rug. 233 pp. 17 x 20¼ x 3 cm. 472 gr. Dit boekwerd gedrukt in het jaar MCMXXIX op de persen van N.V. Ipenbuur & Van Seldam te Amsterdam en gezet uit mediaeval letter. Naast de gewone oplage van 2000 ex. Werden er 700 ex. Gebonden in peau de suede. De bandteekening werd ontworpen door H. Keja, en uitgevoerd door Stokkink's Boekbinderij te Amsterdam.

Eén van de klassieke vooroorlogse homotitels uit de Nederlandse literatuur, met voorin aanprijzingen van Lodewijk van Deyssel, Is. Querido, Henri Borel, Cornelis Veth en Benno Stokvis.

Het boek 'De Terugweg' toont talenten, die een schoone toekomst doen voorzien. Zoowel het begrijpen der menschenkarakters, als der afbeelding der omgevingen, waarin die zich bewegen, doet tegelijk een doordringingsvermogen en een fijnheid van opmerkingsgave blijken, die het boek met genoegen doen lezen. (Lodewijk van Deyssel in 'De Terugweg', blz III)

De schrijver van dit boek heeft onloochenbaar talent. Het is in zekere opzichten een zeer smartelijk, maar ook een verschrikkelijk boek. Dat echter in een persoon een merkwaardig levens-idealisme kan samengaan met zeker lichamelijke of psychische afwijkingen en neigingen, die niet maar met een dooddoener als: afschuwelijk, verfoeilijk en walgelijk kunnen worden teniet gedaan, bewijst dit in vele deelen goed geschreven boek. (Is. Querido in 'De Terugweg', blz III)

'De compositie en structuur zijn soms wonderlijk scheef en onwaarschijnlijk, maar naast de inzinkingen staan er passages in die niet onderdoen voor veel bekroond en bijgezet geschrijf uit dezelfde tijd. Adriaan Trabak is zeker een van de talentvolste schrijvers die we in dit rijtje behandelen.'
'Dat er een grote sociale en kerkelijke druk bestond, een minachting die zowel uit burgerlijke angst en benepenheid voortkwam als steun vond in de wetenschap, dat er niet alleen door pastoors en ministers, ijdele ledenpoppen van kerk en vaderland, de gruwelijkste oordelen verkondigd werden maar ook, uit naam van de rede en de objectiviteit, door doktoren en psychiaters die mishandeling aanzagen voor genezing en verminking voor hogere filosofie, dát willen we nog wel geloven, maar dat er aan openlijke homoseksualiteit échte lijfelijke risico's, reële gevaren verbonden waren, daar kunnen we ons eigenlijk nauwelijks meer een voorstelling van maken.'
'De Terugweg probeert de complexe conflicten bloot te leggen tussen psychische beknotting en idealen, tussen verlangen en puritanisme, tussen solidariteit en afhankelijkheid, tussen het gevangen ik en de wereldmachinerie, tussen ziekelijkheid en levensdrift, tussen homoseksualiteit en socialisme. Het slaagt daar maar ten dele in, de inzet is té kosmisch. Maar zouden we het kunnen missen als tijdsdocument? Geen historische verhandeling, geen psychiatrische studie kan hier tegenop. Slechts het bijzondere werpt licht op het algemene.' - (Gerrit Komrij in 'Averechts', blz. 259-264)

De terugweg van Adriaan Trabak is het verhaal van een door zenuwen en fobieën geteisterde wereldverbeteraar. (Gerrit Komrij, Averechts, blz. 261)

Strijd en leed zal wel altijd blijven. Maar strijd tegen zichzelf, strijd om het goede steeds de overhand te laten, en leed, dat zwaar te dragen zal zijn, maar te uiten in woorden. Het is het leed der moeder om haar kind, der vrouw om haar echtgenoot, van den vriend om zijn vriend, van den mensch om zijn medemensch, het is het leed, dat scheppend werkt. Ja, leed reinigt de ziel en maakt menschen scheppend, maar niet het leed dat honger en armoede veroorzaakt. Honger en armoede wekken op den haat, de lust tot het kwade, vormen menschen van den terugweg. Voorkom voor alles den terugweg, drijf geen menschen tot het uiterste, want zij gaan dien weg en zij allen verzamelen zich tegen den staat, vormen een massa, de massa der hatenden. Zij zijn het grootste gevaar voor de menschheid. (Adriaan Trabak, De terugweg, blz. 199)

Roestvlekjes op bovensnede. Keurig exemplaar. In prima staat.

Booknumber: 18633

€ 27,00Buy Now!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------