TSUKIYAMA, GAIL (1957)

back

 

TSUKIYAMA, GAIL (1957)

De onzichtbare draad, 2000 [sold-verkocht]

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TSUKIYAMA, GAIL (1957)

De onzichtbare draad
front1

Atlas, Amsterdam/Antwerpen. 2000. Eerste druk. Paperback (gebrocheerd garenloos). Papieren band. 286 pp. 13½ x 21 x 2½ cm. 388 gr. Omslagontwerp Marjo Starink. Typografie Arjen Oosterbaan. ISBN-10 9045007312. ISBN-13 9789045007311. Oorspronkelijke titel 'The language of the threads'. Vertaald door Marijke Versluys. Omslagillustratie Yin Xin, 'La première valse', La Maison de Chine, Parijs.

Gail Tsukiyama neemt ons mee naar het China van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. De zusterschap van zijdewerksters verbrokkelt onder druk van de oprukkende 'Japanse duivels'. Ook Pei - voor veel lezers een oude bekende uit 'De zijdewerksters' moet haar veilige omgeving ontvluchten. Hoewel ze zich niet meer kan spiegelen aan haar grote voorbeeld Lin, is ze niet langer alleen: ze heeft zich ontfermd over ji Shen, een tienermeisje dat het oorlogsgeweld van nabij heeft meegemaakt.

In Tsukiyama's sobere maar subtiele stijl volgen we de lotgevallen van de twee vrouwen in Hongkong, waar Pei onder de bedreigende oorlogsomstandigheden een nieuw bestaan voor zichzelf en haar pupil moet zien op te bouwen.

Na vele wederwaardigheden - de recalcitrante Ji Shen raakt bijvoorbeeld verzeild in de zwarte handel en de triades - begint Pei, met hulp van een stille aanbidder, een eigen zaak: De onzichtbare draad. Daar vindt ze eindelijk weer geborgenheid en zekerheid, daar kan ze met de haar zo vertrouwde zijdedraden, die hun eigen taal spreken, verder weven aan het patroon van het leven.

Dit is het vervolg op het succesvolle 'De Zijdewerksters' dat in 1999 in Nederlandse vertaling werd uitgebracht. In dit boek volgen we hoe de Chinese zijdewerkster Pei, op de vlucht voor het oorlogsgeweld in China, in 1938 in Hong Kong aankomt. Samen met haar pupil Ji Shen probeert ze een nieuw bestaan op te bouwen, tot de Japanners ook Hong Kong bezetten. Dan volgen vele moeilijke jaren, maar Pei overleeft en zet een eigen naai-atelier op. Als de zaak floreert en Pei uiteindelijk herenigd wordt met haar uit China gesmokkelde zus, vindt ze rust en geluk in haar bestaan. De in Amerika wonende Chinees-Japanse schrijfster weet ook met dit tweede deel te boeien. Naast een vlot lopend verhaal biedt dit boek tevens een interessante kijk op het leven in Hong Kong tijdens en vlak na WO II. {Biblion recensie, I. d'Hooghe)

Fraai exemplaar. Zo goed als nieuw.

Booknumber: 18647

VERKOCHT!    SOLD!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------